Jadłospis 09-13.12.2024
DATA |
I DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
II DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
09.12.2024 Poniedziałek |
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z makaronem 250g
160 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Pomidory krojone 60g Koncentrat pomidorowy 5g Makaron 15g(1,7) Natka pietruszki 5g Przyprawy**
|
Krokiet z kapustą 160g
Kompot wieloowocowy 200ml
470 kcal |
Krokiet z kapustą (1,3,7) Cukier 8g Mieszanka kompotowa 20g |
10.12.2024
Wtorek |
Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowym z ryżem 300g
170 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Kalafior 50g Ryż biały 12g Śmietana 10g(7) Przyprawy ** |
Kasza wiejska 150g, pieczeń rzymska w sosie pieczeniowym 150g, surówka z buraczka czerwonego100g
Kompot wieloowocowy 200ml
540 kcal |
Kasza wiejska 80g Szynka wieprzowa 100g Pieczywo 8g(1) Jajka 8g(3) Masło 3g(7) Burak 120g Chrzan 3g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
11.12.2024 Środa |
Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym z kaszą jaglaną 300g
172 kcal |
Mix jarzynowy 70g* (9) Kasza jaglana 12g Śmietana 8g(7) Przyprawy** |
Zapiekanka z pieczarką, serem gouda i szczypiorkiem 150g
Kompot wieloowocowy 200ml
360 kcal |
Pszenna bagietka 70g(1) Pieczarka 120g Ser gouda 20g(7) Masło 3g(7) Ketchup 8g Szczypior 5g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g
|
12.12.2024 Czwartek |
Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym 250g
185 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) (cebula 50g) Masło klarowane 5g Śmietana 10g Groszek ptysiowy15g Czosnek 2g Przyprawy** |
Makaron z kurczakiem i warzywami 300g
Kompot wieloowocowy 200ml |
Makaron 60g (1,7) Filet drobiowy 80g Śmietana 30% 10g(7) Por 40g Marchew 30g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
13.12.2024 Piątek |
Zupa grysikowa na wywarze drobiowym 300g
183 kcal
|
Włoszczyzna 50g*(9) Kasza manna 15g(1) Natka pietruszki 5g Przyprawy** |
Frytki 150g, paluszki rybne 100g
Kompot wieloowocowy 200 ml
420 kcal |
Frytki 150g, Paluszki rybne 100g (1,3,4,7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
Jadłospis 16-20.12.2024
DATA |
I DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
II DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
16.12.2024 Poniedziałek |
Zupa krem z białych warzyw z grzankami 250g
190 kcal |
Włoszczyzna 45g*(9) Seler 30g Pietruszka 40g Kalarepa 40g Groszek ptysiowy 10g(1) Śmietana 10g(7) Masło 5g (7) Przyprawy** |
Placuszki cukiniowe 180g z sosem czosnkowym 20g,
Kompot wieloowocowy 200ml
430 kcal
|
Mąka tortowa 60g(1) Jajka 15g(3) Cukinia 50g Olej roślinny 15g Czosnek 5g Jogurt naturalny 20g(7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g
|
17.12.2024 Wtorek |
Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym z zacierką 300g
172 kca |
Włoszczyzna 70g(9)* Ogórek kiszony 35g Zacierka 8g(1,3) Śmietana 8g(7) Przyprawy** |
Ziemniaki 180g, filet drobiowy w płatkach kukurydzianych 150g, surówka z marchwi i jabłka 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
520 kcal |
Ziemniaki 230g Filet drobiowy 100g Płatki kukurydziane 40g (1) Mąka kukurydziana 8g Olej roślinny 5g Oliwa z oliwek 5g Marchew 80g Jabłko 40g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g
|
18.12.2024 Środa |
Zupa krem z
190 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Brokuł 50g Groszek ptysiowy 12g (3,7) Śmietana 10g(7) Przyprawy** |
Pyzy drożdżowe w sosie truskawkowym 150g,
Kompot wieloowocowy 200ml
330 kcal |
Pyzy 90g(1,3) Truskawka 80g Jogurt naturalny 15g(7) Cukier 5g Mieszanka kompotowa 20g |
19.12.2024 Czwartek |
Zupa koperkowa na wywarze drobiowym z ryżem 300g
130kcal
|
Włoszczyzna 70g* (9) Natka koperku 10g Ryż biały 12g Śmietana 10g(7) Przyprawy** |
Makaron spaghetti z mięsem wieprzowym i pomidorami 250g
Kompot wieloowocowy 200ml
520 kcal
|
Makaron 60g(1) Szynka bez kości 80g Sos spaghetti/boloński 20g(1,6) Pomidory krojone 50g Cebula 5g Olej roślinny 3g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
20.12.2024 WIGILIA SZKOLNA Piątek |
Barszcz czerwony na wywarze drobiowym 200 ml |
Włoszczyzna 50g* Koncentrat buraczany 5g Suszone buraki 20g Przyprawy** |
Kapuśniaczek na kruchym cieście 100g
Pasztecik z pieczarką i serem żółtym na cieście drożdżowym 60g
Paluch z masłem ziołowym na cieście francuskim 50g |
Mąka tortowa 100g(1) Jajka 10g(3) Masło 8g(7) Drożdże 10g Pieczarka 60g Ser gouda 30g(7) Kapusta biała 80g Ciasto francuskie 20g(1,3) Zioła 2g(9)
|
*włoszczyzna- marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, por, cebula
** przyprawy używane podczas gotowania- sól, pieprz czarny, papryka czerwona, bazylia, majeranek, oregano,liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól ziołowa
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono wg II załącznika Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43 z dnia 22.11.2011
Opracowała Samanta Zelek- wszelkie prawa zastrzeżone